< /head>

Beståndet berörs men dör inte ut

Vi tävlingspimplare som är med i sportfiskarna har en viktig regel när vi är ute på tävling, det är att vi  så fort vi fått upp fisken bryta nacken av den så den slipper lida. Detta gäller inte alla arter utan endast de arter som räknas på tävlingen, oftast är det endast abborren. Fisk som inte räknas släpps omedelbart tillbaka. Följer man inte dessa enkla regler är det omedelbar diskavlificering som gäller.

Frågan om att vi är med i sportfiskarna men ändå dödar i princip all fisk vi får upp förekommer förvånande ofta. En motfråga är då, har de läst igenom sportfiskarnas etiska regler?

 

Att döda fisken är vårt enda alternativ. Vi kan inte bära runt på en vattenhållare ute på isen för att försöka hålla fisken vid liv. Vi kan inte ha fisken levandes i skryllan under 4  timmar, då får de frostskador och ögonen fryser vilket resulterar att de kan bli blinda. Sedan kan de få brännskador för våra händer tar bort slem från dem. Efter att vi tagit upp och dödat fisken så används all fisk, det kan vara allt emellan kräftagn, vilda djur, åtlar, måltider m.m.

 

Kommer abborren dö ut om det är 70 tävlande samma dag på en liten sjö? Svaret på den frågan är nej. Abborren är en art som är bra på att reproducera sig och då spelar det inte så stor roll om det är en tävling. Man får dock tänka på vissa saker innan man anordnar en tävling. När var senaste tävlingen på den sjön? Hur har det sett ut med bestånd abborre i den sjön tidigare år? Är det en sjö som har lite svårare att återhämta sig? Små viktiga saker som man måste tänka på innan en tävling är viktiga för att vi tävlingsfiskar ska kunna utöva våran sport utan att skada miljön.

I vissa vatten där inte alla aspekter har tagits med så kan ett för hårt fiske på exempelvis abborren få förödande effekter. Om uttaget av abborre är för högt så blir det en övervikt med mört i sjön. Mörten i sin tur äter abborr-rom och till slut finns det ingen abbore kvar i sjön.

Detta har exempelvis anammats av Norsjö sportfiskeklubb där man har en sjö som under en längre tid varit populär att fiska abborre på. Under flera år har endast abbore räknats och mörten fått vara ifred. Kontentan av detta fiske blev att mörten började ta övehand och abborrfisket försämrades markant. De anordnade då 2 stycken Svenska mästerskap i mete då mörten var den klart dominerande fisken. Stora ”mattor” av mört fanns längs med hela kanten. Metetävlingar har också omeledbar avlivning som ett krav så det inte är möjligt att sumpa fisken i denna gren. Mörten decimerades så att abborren kunde repa sig. Numera räknas all fisk på deras pimpeltävlingar så att även mörten hålls i shack. Nu frodas abboren åter i Järvträsk!

Det är också bra att se att reglerna varierar i vårat avlånga land då förhållandena är olika beroende på födotillgång och klimat. De flesta tävlingar norrut har denna regel som kan tillämpas även på tävlingar i södra Sverige. Det är upp till tävlingsledarna. I södra Sverige där fisketrycket är större läggs vissa sjöar i träda för att fisken skall kunna återhämta sig.

Beståndet berörs men dör inte ut om vi behandlar det rätt.


Kommentarer
Postat av: Tomas Leijon

Bra inlägg!

2013-01-16 @ 16:50:04
URL: http://tomasleijon.blogg.se
Postat av: Thomas Hesmyr

Bra skrevet!

2013-01-16 @ 19:08:47
URL: http://pimpelkonk.blogspot.no/
Postat av: Jessica Wilhelmsson

Riktigt bra skrivet Matilda!

2013-01-19 @ 20:23:22
URL: http://jessiwilhelmssons.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0